ANTIQUARIAAT SERENDIPITY

DE BEEMSTER



Kaart van de Beemster 1856

Midden-Beemster is de oudste kern van de droogmakerij de Beemster, anno 1612, de meesterproef van Jan Adriaanszoon Leeghwater.


Jan Adriaanszoon Leeghwater


De combinatie van Amsterdams durfkapitaal, locaal technisch vernuft en groot organisatorisch vermogen leverden in de vroege 17e eeuwse Republiek een soort wereldwonder en erkend financieel succes op. Landschappelijk is de oorspronkelijke geometrische lay-out, met uitzondering van de A- en N-wegen, in de oorspronkelijke staat behouden gebleven.

Kerk Midden Beemster in 1777
"Aan de Rijperweg " tekening van C.E. Tersmitten uit 1777
(In het huis op de voorgrond is nu het gesloten antiquariaat ondergebracht)


Sedert 1999 is de Beemster een van de negen Nederlandse UNESCO Werelderfgoederen en heel bijzonder is dat het noordelijk deel van een ander Werelderfgoed, de Stelling van Amsterdam, net binnen de Beemster ligt. Fort Spijkerboor, nabij De Rijp, is te bezichtigen.


In de polder staan tal van prachtige Noordhollandse stolpboerderijen, waarvan 'De Eenhoorn' (1682) alleen al een bezoek aan de Beemster waard is.


Boerderij de Eenhoorn
 

Rond Koninginnedag staan de bollenvelden in bloei en noodt de ringdijk tot een fiets- of wandeltocht. Aan eet- en drinkgelegenheden geen gebrek; vraag naar de mogelijkheden. Ook in de directe omgeving van de polder kan men kennismaken met het klassieke Hollandse landschap en stedenschoon. Als u dorpen als De Rijp, Driehuizen, Schermerhorn, Beets en Oosthuizen niet kent (alle rond de Beemster), dan zult u zich verbazen over wat er nog over is van de verleden tijd. Stadjes als Edam, Monnickendam, Hoorn en Alkmaar voeren u terug naar de 17e eeuw, maar blijf weg uit Purmerend! Zelfs de toeristische Zaanse Schans is voor menig Nederlander een verrassing.
Kortom: een bezoek aan Midden-Beemster kan het startpunt van een dag vol cultuur betekenen. Vergeet dan ook niet museum Betje Wolff te bezoeken.


Betje Wolf en Aagje Deken
Betje Wolff en Aagje Deken


Aanbevolen lectuur: Wouter Reh e.a.: Zee van land. De droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur (Uitg. Noord-Holland, 2005).
 


Zie ook de Beemster in de
Canon van de Vaderlandse Geschiedenis.
Startpunt voor alle wetenswaardigheden over de Beemster is de beemsterbengel.

terug naar de winkel