In de polder staan tal van prachtige Noordhollandse stolpboerderijen, waarvan 'De Eenhoorn' (1682) alleen al een bezoek aan de Beemster waard is.


Boerderij de Eenhoorn
 

Rond Koninginnedag staan de bollenvelden in bloei en noodt de ringdijk tot een fiets- of wandeltocht. Aan eet- en drinkgelegenheden geen gebrek; vraag naar de mogelijkheden. Ook in de directe omgeving van de polder kan men kennismaken met het klassieke Hollandse landschap en stedenschoon. Als u dorpen als De Rijp, Driehuizen, Schermerhorn, Beets en Oosthuizen niet kent (alle rond de Beemster), dan zult u zich verbazen over wat er nog over is van de verleden tijd. Stadjes als Edam, Monnickendam, Hoorn en Alkmaar voeren u terug naar de 17e eeuw, maar blijf weg uit Purmerend! Zelfs de toeristische Zaanse Schans is voor menig Nederlander een verrassing.
Kortom: een bezoek aan Midden-Beemster kan het startpunt van een dag vol cultuur betekenen. Vergeet dan ook niet museum Betje Wolff te bezoeken.


Betje Wolf en Aagje Deken
Betje Wolff en Aagje Deken


Aanbevolen lectuur: Wouter Reh e.a.: Zee van land. De droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur (Uitg. Noord-Holland, 2005).
 


Zie ook de Beemster in de
Canon van de Vaderlandse Geschiedenis.
Startpunt voor alle wetenswaardigheden over de Beemster is de beemsterbengel.

terug naar de openingspagina